Där fick du Jennie!

Du som säger att man bli fet av kaffe, haha!

Från blogg Camtaylor:

- Kaffe snabbar på förbränningen av fett

Från Fitness Magazine:

Blir man fet av kaffe?
 
Hur är det egentligen med kaffe? Vi hade för några år sen på mitt jobb en dietist som föreläste om kost. Jag har för mig att hon sa att kaffe triggar igång kortisolproduktionen i kroppen (eller om det var något annat stresshormon?). Om kroppen får ökat kortisolpåslag ökar väl fettinlagringen? Samtidigt som man släpper ut energi från musklerna och ökar blodsockret? Hur blir det då när man äter mat och insulinet vill mata in kolhydraterna i musklerna plus fettet i fettcellerna och kortisolet samtidigt motverkar inlagringen av kolhydrater? Stämmer det då att man bör vara extra noga med hur mycket fett och vilket slags fett man äter i samband med kaffet?
 
Mvh Ulrika
 
Din fråga är mycket relevant och svaret är inte helt enkelt. När man undersöker koffein som ren substans ser vi att det ökar nivåerna både av kortisol och adrenalin, båda är stresshormoner. Dessutom sänker koffeinet insulinkänsligheten ganska drastiskt, och sammantaget borde detta leda till både sämre fettförbränning och hälsa. Men när man läser studier på konsumtion av både kaffe och te är resultaten helt motsatta. Kaffe och te hjälper oss att hålla vikten och ger ett skydd mot diabetes typ 2. Dessutom skyddar de mot vissa cancerformer och enligt många studier även mot hjärt-/kärlsjukdomar. Orsakerna till att koffeinet i dessa drycker inte skadar oss är inte helt klarlagda men de innehåller en mängd intressanta ämnen, exempelvis antioxidanter. Undvik däremot coladrycker och koffeintabletter som sannolikt inte är bra för varken formen eller hälsan. Guarana är troligen en hyfsad källa till koffein eftersom den innehåller antioxidanter. Du behöver inte bekymra dig över vad du äter före eller efter ditt kaffe.
Fredrik
 
Sen behöver man ju inte överdriva och dricka litervis med kaffe varje dag, men man blir inte fet av en kopp kaffe varje dag. ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0